Musikbranding – skil dig ud fra mængden

I en tid hvor der hver dag skabes nye brands, bliver det sværere og sværere at skille sig ud fra mængden. Tidligere har løsningen været at skabe differentiering i forhold til konkurrenterne. I dag bør det handle om at skabe sit eget særpræg – og det kan musik branding bruges til.

Før jul skrev Markedsføring en artikel om, hvordan flere og flere virksomheder for øjnene op for værdien af musik i brandingen [1]. Men hvorfor kan musik skabe denne værdi? Forklaringen skal findes i rytmen. Livet begynder med en enkelt rytme. Den rolige rytme fra mors hjerte der får os til at slappe af. Derefter følgerne rytmerne os gennem livet til der til sidst bliver slukket for den sidste hjerterytme. Rytme er fundamentet i livet og i musik og derfor er det helt naturligt at musik bliver en del af vores hverdag – og kan påvirke vores humør og sindstilstand som den kan. Det er netop det brands kan udnytte ved i højere grad at benytte musik strategisk i deres branding arbejde.

Hvad er musik branding?

I bogen Brand Sense beskriver Martin Lindstrøm det ved at sige, at lyd er direkte forbundet til vores følelser og derfor bør betragtes som et stærkt kommunikationsværktøj. ”Du er ikke rigtig klog. Du får os til at flippe fuldstændig ud og gøre ting vi fortryder… Du er umulig. Det er derfor vi elsker dig”. Hifi Klubben har fundet ind til kernen og deres ”Kære Musik” univers beskriver perfekt, hvad det er, musik kan gøre ved os mennesker. Eller som tidligere Global Brand Experiential Marketing Manager hos Bacardi, Sarah Tinsley forklarede det:

“Music has a unique and magical power to speak to people’s feelings. And put it in different types of mindsets. The right music adds value to all forms of communication, be it television advertising, an event or whatever. The right type of music always enhances the experience” [2].

Martin Lindstrøm benytter dog også et andet eksempel på, hvordan man kan benytte lyd i sin branding. For 10 år siden havde Nokia en markedsandel på 40% på det globale mobiltelefonmarked. Ud over at have en intuitiv menustruktur, som gjorde det svært at skifte til et andet mærke, var én af årsagerne til den store succes den velkendte ringetone. At det måske også blev en sovepude for Nokia, da smartphones kom til, er en anden historie, men der er ingen tvivl om at Nokia fandt et konkurrenceparameter i ringetonen.

En egentlig definition af musik branding har jeg lånt af Jacob Lusensky, som definerer det som en måde ”at øge brand equity og blive mere konkurrencedygtig ved strategisk at arbejde med musik og artister”. Det handler altså om at arbejde strategisk med musik og artister og gennem det skabe en kreativ platform, som kan benyttes til at aktivere brandet i en eller flere marketing- og kommunikationsaktiviteter [3].

Særpræg versus forskellig

I et marked hvor konkurrencen var hård, og det er svært at differentiere sig fra konkurrenterne, benyttede Nokia ringetonen som brandingelement og skabte på den måde et særpræg til brandet, som gjorde det muligt at skille sig ud fra konkurrenterne. Dette er et rigtig godt eksempel på, hvorfor det bedre kan svare sig at fokusere på at skabe særpræg i stedet for forskellighed i forhold til konkurrenterne [4]. Netop ved at skabe sit eget særpræg, er det muligt for brands at få sin unikke placering top-of-mind hos forbrugerne. Tænk blot hvad Swoosh’en gør for Nike, de tre striber gør for Adidas eller den røde farve for Coca Cola.

At opbygge særpræg gennem logoer og farver kan dog tage mange år og kræve mange ressourcer. Da lyd som skrevet er direkte forbundet til vores følelser, er lyd og musik mere effektive i forhold til at skabe genkendelse gennem særpræg. Lyt blot til Robin Becks ’First Time’ og du bliver glad med lyst til en Coca Cola eller drøm hen og tænk på Sony Bravia og dansende farvede bolde, fordi du lytter til Jose Gonzalez fantastiske ’Heartbeats’.

På samme måde kan vi finde danske eksempler. Sæt Mikael Simpsons ’Er du kommet for at få noget på’ og tankerne ledes med det samme til en S-tog reklame for DSB eller prøv med Sias ’Breathe me’ får dig til at tænke på Nykredit, som benyttede det smukke pianospil konsekvent i deres kommunikation. Disse eksempler viser, at det auditive er mindst lige så vigtigt som det visuelle, og at lyd og musik har en virkelig stærk effekt, netop fordi det påvirker vores følelser, humør og tanker.

Musik som del af marketingmixet

Nietzsche sagde: ”Without music, life would be a mistake”. Selvom musik har været en del af vores kultur og reklamer i mange år, så bliver musik én af de store trends for 2016 [5]. Ved at benytte musik aktivt i sin marketing- og kommunikationsstrategier er det muligt at møde forbrugerne med oplevelser, der skaber engagement og vækker følelser. Netop disse tre – oplevelser, engagement og følelser – er helt essentielle elementer for at skabe den unikke og eksklusive plads top-of-mind hos dine kunder [6]. Derfor bør alle marketing- og kommunikationsafdelinger og bureauer få sat musik og lyd på dagsordenen og bringe arbejdet med det auditive ind i deres strategiske overvejelser. Jo før de gør det, desto større er chancen for at opnå en konkurrencemæssig fordel.

Ved du ikke lige, hvor du skal starte, er du selvfølgelig meget velkommen til at skrive en kommentar eller sende en mail til mig på kim@linov.nu

Rigtig Godt Nytår.

Referencer:
1. http://markedsforing.dk/artikler/kampagner/musik-skaber-v-rdi
2. Jacob Lusensky, Sounds like branding
3. https://www.linkedin.com/pulse/s%C3%A5dan-f%C3%A5r-du-passionerede-kunder-kim-traulsen?trk=mp-author-card
4. https://blog.percolate.com/2015/09/be-distinctive-not-different/
5. https://www.linkedin.com/pulse/three-bigideas2016-rise-trend-forecasters-content-pollution-colon
6. https://www.linkedin.com/pulse/de-fire-eer-og-musik-kim-traulsen?trk=mp-author-card

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *